dimarts, 15 de desembre del 2015

Beneficis del joc

En la infància, el joc adquireix una importància vital, ja que permet al nen explorar l'entorn i afavorir les interaccions amb els objectes, amb el medi, amb altres persones i amb si mateix.

I és que el joc és un assumpte molt seriós. Els més petits es comuniquen i s'expressen a través del joc, es tracta d'una de les principals formes que tenen de relacionar-se amb els altres, per la qual cosa serà un element clau en la definició del comportament social de la persona.

A continuació, et resumim breument els beneficis que el joc aporta als més petits, els coneixies tots ?:
  1. Contribueix al desenvolupament físic: Tots els jocs de moviment tenen un paper rellevant en el desenvolupament psicomotor dels més petits, contribuint a la maduració nerviosa i estimulant la coordinació de les diferents parts del cos. És a través del joc com s'exerciten la motricitat gruixuda i fina, i es desenvolupen les capacitats sensorials.
  2. És un interessant mitjà de socialització: Mitjançant les relacions amb altres nens i amb els adults, és com els més petits aprenen a conèixer-se a si mateixos, a construir la seva representació en el món i aprenen les normes socials necessàries per a integrar-se en la societat. Interessant, oi?
  3. Fomenta la creativitat i la imaginació: Molts jocs permeten als més petits estimular el seu pensament abstracte i aprendre a resoldre problemes imaginant possibles solucions. En aquest aspecte, destaca el joc simbòlic, en el qual el nen s'inventa el seu propi món a partir d'allò del que viu, adaptant-lo a les seves necessitats.
  4. Fomenta el desenvolupament intel·lectual: Jugant s'obtenen noves experiències, es cometen encerts i errors, s'apliquen els coneixements adquirits i es resolen problemes. El joc estimula el desenvolupament de les capacitats de pensament, de la creativitat infantil, i crea zones potencials d'aprenentatge. Tot són avantatges!
  5. Permet l'adquisició de valors: Com moltes vegades hem comentat en altres articles, la millor manera de transmetre valors és mitjançant la pràctica. ¿I que hi ha més pràctic que viure un joc, en el qual tot el nostre cervell es concentra en una mateixa activitat?
  6. Enforteix l'autoestima: En el joc s'activen tots els recursos i capacitats de l'individu, sent un mecanisme d'autoafirmació de la personalitat. El joc permet als més petits conèixer-se millor, veure les seves fortaleses i debilitats i contribuir en la construcció de la seva autoestima.
  7. I tot mentre ho passen d'allò més bé !: La principal característica que defineix al joc és la diversió. Per als nens i nenes ha de ser un moment de plaer, en què gaudeixin amb altres persones i el seu entorn, i que es basi en una experiència de llibertat. Només així aprofitaran completament l'aprenentatge del joc!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada